DIE WELLE

Måste bara skriva ett kort inlägg. Igår så såg jag Die Welle av Dennis Gansel. Filmen bygger på boken "The Wave" och den tidigare filmatiseringen med samma namn. Jag skäms lite över att jag inte såg den på bio i vintras då jag redan läst boken och sett den tidigare filmatiseringen.

Historien är baserad på ett expriment i en high-school klass i USA för cirka 40 år sedan. Historieläraren Ron Jones bevisade att en klass, som alla var övertygade att en nazistisk stat aldrig skulle kunna upprättas igen, absorberade nationalsocialistisk praktik och succesivt blev "hjärntvättade".

I filmen handlar det om dagens Tyskland och hade inte filmen haft det pedagogiska experimentet att falla tillbaka på så hade åtminstone jag varit mer skeptisk till om detta verkligen skulle kunna hända.

Det är projektvecka på en skola i Tyskland, handligen faller på en grupp elever som ska spendera veckan med temat autokrati. Den populäre läraren entrar salen iklädd en Ramones T-shirt och i bakgrunden går refrängen "I don't care about history". Elevernas misstro till autokrati sporrar honom till att genomföra ett experiment på klassen. 

Dag för dag rekapitulerar den klassens villiga förvandling till en disciplinerad och uniformerad kår. Under namnet "Die Welle" driver eleverna sig själva mot alltmer aggressiv sekterism. De blir allt mer våldsamma mot all kritik och alla som inte är med i gruppen. De skapar även ett hälsningstecken i form av en våg , formad med högerhanden, som rör sig under bröstkorgen. Något som är självklart är en motsvarighet av nazi-tysklands heilande.

På mindre än en vecka lyckas den tidigare anarkistiska läraren ta rollen som Führer och bilda en grupp som är villig att gå nästan hur långt som helst för att beskydda sin enighet.

Filmen är väldigt bra filmad ur ett estetiskt perspektiv och de unga skådespelarna övertygar och gör sina roller väldigt bra.  Bristen hos filmen är dock att den enbart ger ett psykologiskt perspektiv på en auktoritär rörelse. Det fattas ett politiskt och socialt perspektiv och förklarar inte hur fascismen kunde växa fram som massrörelse i 30-talets Tyskland.

Dock så är det här definitivt en av de bästa filmerna jag sett på mycket länge och jag rekommenderar den väldigt, väldigt mycket. Jag hoppas också att några lärare kommer att visa den här filmen för sina klasser, jag tror det är behövs. Man fastnar väldigt lätt i filmen och sitter helt uppslukad från första scenen till eftertexterna.

Man får sig en tankeställare. Kan det hända igen? Kan man förhindra att det händer igen? Kanske! Om man visar den här filmen så kanske människor förstår hur lättpåverkade ungdomar kan vara och hur stor makt våra lärare egentligen har - det våra lärare säger, tar vi för givet är sant. Jag skulle verkligen vilja veta vad ungdomar i min ålder tänker om möjligheten till en fascistisk diktatur i Sverige idag.

Se den!!


Kommentarer
Postat av: Fröken

Jag brukade visa The Wave när jag jobbade på högstadiet och blev definitivt nyfiken på den nya versionen nu. Hur reagerar men på att det är en tysk film?

2009-04-15 @ 12:18:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0